TORNSVALAN

När sjuttonåriga Britt Hedin hittar sin stora kärlek i Lage Ahlstedt, en äldre och frånskild realskolelärare, sätts hela hennes tillvaro på spel. Hon vet att hennes far Robert motsätter sig förhållandet och att det skulle innebära fara för både henne själv och Lage om de blir ertappade. Relationen utvecklas i smyg, men ett enkelt misstag gör att sanningen snart kommer fram.

För att fly sin familj går Britt med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och skickas till norska gränsen där hon får en tjänst som luftbevakare - i folkmun kallad tornsvala. Där träffar hon nya väninnor som kommer henne nära, men hon får även se livet från en ny sida när hon hamnar öga mot öga med judiska flyktingar, korrupta poliser och brittiska bombplan. Och hemma i Halland finns Lage. Men väntar han på henne eller är deras kärlekshistoria för alltid över?

I nutida Ellinge håller Paula och Holger föreläsningar om allt de lärt sig om bygdens historia. När de plötsligt hittar en intressant dedikation i en till synes ointressant bok anar de en olöst mordhistoria från 1940-talet. Vem mördade egentligen Robert Hedin? Och varför hade så många ett motiv att vilja se honom död?

Tornsvalan är en fristående fortsättning på Fiendevän och andra delen i Ellingeserien.